Min all-time favoritt bolle er surdeigsbollen fra Handtwerk med vaniljekrem og solbær (løp og kjøp om du er i nærheten av Mathallen i Oslo). Her har jeg forsøkt å lage min egen vri, med rørosrømme og bringebær, fordi Rørosrømme er sånn cirka det beste som finnes.
Bollene ble gode, veldig gode, dog ble det litt kliss, for rømmen blir flytende når den blir varm. Bolledeigen passer ypperlig uten fyll også, om du ikke liker kliss.
Bolledeig (hever over natten + litt etterheving):
3 ss surdeig
2 dl melk
1 ts kardemomme
3 ss sukker
7 dl mel ++ (jeg har testet både hvetemel og spelt, hvorav begge fungerer utmerket)
Bland alt godt og kna litt
Tilsett så 75 g smør i terninger og kna inn i deigen. Kna godt.
Juster med litt mel om deigen er klissete
Sett til heving over natten
Om du ønsker boller uten fyll; trill bollene ut og sett til etterheving et par timer (om du har tid). Stek på 200 c i 10-15 min.
Fyll:
1 boks rørosrømme
1 ss sukker
1 ts vanilje (vaniljepulver – altså frø fra vaniljestang)
Blandes lett sammen
Bringebær
Kjevle ut deigen, smør utover rømmefyllet og topp med bringebær, rull og kutt deigen i biter (som når en lager skillingsboller)
Etterhev et par timer (om du har tid)
Stek på 200 c i 15-20 min (lengre steketid på grunn av fyllet)
La gjerne bollene få avkjøle seg litt slik at fyllet setter seg
Ha en fin påskeaften!