Helstekt kylling og festsuppe

Et aldri så lite tips før helgen; lag helstekt kylling med smør og sitron på lørdag eller søndag – og bruk restene til en kraftbasert og rameninspirert kyllingsuppe!

Jeg utbroderer – å kaste mat er noe av det verste jeg vet. Jeg har derimot ikke helt troen på å ha såkalte restematdager. En gang ble jeg vist et bilde av restemat til inspirasjon – gårsdagens spaghetti (bare spaghettien altså – uten saus) rullet inn i pannekake fra dagen før, heldigvis ble jeg ikke umiddelbart inspirert. Hva gjelder restemat har jeg heller troen på å planlegge flere dager fremover og bruke ‘restene’ som ingredienser i en helt ny rett. En høydare her i huset er når vi har helstekt kylling en dag, og påfølgende kyllingsuppe dagen derpå. Hel kylling er ofte å finne i tilbudsdisken for varer som snart går ut på dato og det er relativt lett å finne hel kylling av bra kvalitet, f.eks fra Holte.

Jeg gjør jo alt på slump, men fine og nøyaktige oppskrifter på helstekt kylling er bare et googlesøk unna. Jeg liker å pensle den med smør, sitron, salt og pepper og legge masse deilige grønnsaker under kyllingen før steking (paprika stekt et par timer i kyllingfett – hello there).

Kyllingen er ikke helt oppspist – hva gjør jeg? Kok kraft på bein og rester (jeg liker å ta bort skinnet) ved å koke nemlig bein og rester sammen med vann på lav varme i en times tid, mer om du vil, sil så kraften – ta vare på restene av kyllingkjøtt (og grønnsaker om du har) og ren kraft. Det kom meg nylig for øret at kyllingkraften blir enda bedre om en kutter lårbeinene i to, så det skal jeg prøve neste gang.

Til suppen trengs det; kyllingrester + kraft, chili, ingefær, hvitløk, ferske grønnsaker etter behov, nudler om du vil,  sesamolje/kokosolje/smør, soyasaus, fiskesaus, sitron

Når du skal lage suppe steker du ingefær, chili og hvitløk i sesamolje/kokosolje/smør, tilsett grønnsaker som trenger litt steketid/koketid (sopp, squash etc), stek litt til og tilsett kyllingrester og kraft, la koke en liten stund. Kok nudler ved siden av og tilsett grønnsaker som trenger lite koketid (sukkererter, brokkoli etc), smak til suppen med soyasaus og fiskesaus, tilsett nudler og server. Topp med litt presset sitronsaft.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • Du skriver på en måte om mat som gjør alt så mye mer overkommelig! Jeg digger det! Spaghetti i en pannekake, hahaha – hæh?! Nå må jeg egentlig bare sette opp en middagsplan med oppskriftene dere deler – skal gi beskjed om hvordan det går!

    • Ah, så utrolig hyggelig at du syns det. Selv hater jeg innviklede oppskrifter med unødvendige steg, mat er jo egentlig bare godt, enkelt og gøy. Min kroniske tilbøyelighet til å gjøre alt på slump gjør nok at jeg aldri blir noen feinschmeckergourmetkokk – men hei! Det er jo gode hverdagsmiddager vi trenger. Gleder oss til å høre hvordan det går med både middagsplan og oppskrifter!