MILJØFOKUS

 

Som med det meste i livet tror jeg at det er viktig å velge sine fokusområder om en vil leve mer miljøvennlig, for ’til lags att alle kan ingen gjera’! Hvilken fokusområder en velger kan avhenge av hva en er god på, hva en syns er gøy og hva en syns er mest viktig, men også ting som hvor en bor, hvor en jobber, hvem en bor med og hvilken økonomi en har.

Jeg har ikke kunnskap nok til å uttale meg om hvilken miljøtiltak som er viktigst eller gir størst utslippsreduksjon, men jeg kan fortelle om mine fokusområder, tanker og taktikker.

Mat – så lenge jeg kan huske har jeg likt dårlig å kaste mat. Matsvinn føles for meg som bortkastede penger og dårlig planlegging,  i tillegg tenker jeg på at det sikkert er noen som ville blitt glad for denne maten. Derfor prøver jeg så godt jeg kan å kaste så lite mat som mulig. Jeg lager krutonger av gammelt brød, lapper av sur melk, tomatsaus av fisne grønnsaker, bananbrød av gamle bananer, og lurer inn gamle rester i nye retter. Favorittoppskriftene og nye åpenbaringer skal jeg dele her!

Reise – Noe av det mest koselige jeg vet er å reise kort. Til Voss, til Os, til Aurland, til Ullensvang, til Arna, fordi det er veldig lav terskel og stressfritt, og fordi jeg blir så giret og glad når finner bruktkupp i Arna eller drikker den deiligste varme eplemost på Voss. Når jeg drar utenlands har jeg høyere forventninger, til mat, hotell, klima, nettopp fordi turen krever mer penger, tid og planlegging enn en kjøretur til Sogn. Jeg vil ikke slutte å reise til Italia eller Portugal, men jeg vil være der lengre når jeg først drar, finne roen. Jeg vil ta mer tog, reise sakte og strikke. Jeg vil dra oftere på utflukt på Vestlandet. Det er gøyere å tenke på hva en vil gjøre mer av kontra hva en vil gjøre mindre av.

Forbruk – Tenk at det er blitt slik at vi leser bøker om hvordan vi kan kvitte oss med ting, det er ganske sjukt når en tenker over det. Samtidig som jeg er opptatt av å  se bra ut, se ordentlig ut, ikke nuppete gensere eller hull i strømpene, har jeg lyst å handle mindre. Jeg vil strikke mer, sy mer. Jeg vil bruke alt det jeg har og jeg vil ikke bli så fristet når jeg går i butikker. Brukte klær er ikke helt min greie, men jeg er ganske god til å strikke mine egne og jeg elsker brukt interiør.

Av og til blir jeg fristet til å ‘ go extreme’, zero waste  og shoppestopp, men det er liksom ikke helt meg, jeg er mer den gyldne middelvei og har troen på mindre endringer på kortsikt som gir varige endringer på lang sikt!

Hva er ditt fokusområde? Tell me, tell me.

 

Bildet er tatt på Træna, en sommerkveld i 2016.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *