Solbærsyltetøy

Hoi oi! Jeg hadde nesten glemt at jeg hadde lovet en fortsettelse følger hva gjaldt solbærsyltingen. Litt i seneste laget sa du? Mulig det, mange solbærbusker er nok ferdig plukket nå. Men om så er tilfellet, kan en bare se på dette innlegget som noen generelle syltetøytips. Jeg bruker denne fremgangsmåten på alt syltetøyet jeg lager.

Jeg bruker alltid eplejuice istedenfor vann, om det er behov for væske.

Jeg tilsetter alltid vanilje, skraper frøene ut av en vaniljestang og har i både frø og stang før koking.

Jeg tilsetter sukker etter behov, eplesyltetøy syns jeg ikke trenger sukker om du koker det inn med eplejuice og vaniljestang.

Om jeg ikke vet at syltetøyet blir spist opp sporenstreks (hei vaffelslabberas) så pleier jeg å sterilisere glassene. Det kan du gjøre ved å koke dem eller ha dem i stekeovnen, eventuelt begge deler (da tørker de våte glassene i ovnen).

Jeg pleier ikke å bruke andre tilsetninger enn eplejuice, vanilje og sukker, syltetøyet får som regel helt fint konsistens når jeg har kokt det inn litt. Men dette er en smaksak, mange liker syltesukker med pektin, da er man jo sikret at syltetøyet ikke blir for flytende.

Her er oppskrift på solbærsyltetøyet:

1,5 kg solbær

1 dl eplejuice

1 vaniljestang

200 g sukker +-

Skrap frøene ut av vaniljestangen og kok alt i en gryte på svak varme. Smak til med sukker til syltetøyet er perfekt for deg. Bærene kan gjerne moses litt med for ekempel en potetstappe. Kok inn til syltetøyet har ønsket konsistens. Ha på varme (rett fra ovnen for eksempel?) og rene glass.

Jeg har ingen kjent holdbarhet på syltetøyet jeg lager slik, det blir som regel fort spist opp eller gitt bort. Så dersom planen din var å fylle jordkjelleren med syltetøy frem til neste vår så får du kanskje dobbeltsjekke litt. Sterilisering av glass forlenger nok holdbarheten en del og jeg har lest at syltetøy uten vann holder seg bedre.

Hopper du over syltingen i år? På Meny har de et italiensk syltetøy som er søtet med eplejuice, husker ikke hva det heter, men det er veldig godt.

Ha en god helg, med eller uten syltetøy!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *